Ronjenje na Sitoniji, Grčka

Grčka je naša porodična destinacija za letnji odmor.

Iako godinama letujemo tamo, još uvek nije došlo do onog trenutka kada misliš da je dosta. Jedino pitanje koje se postavlja je gde.

Ove godine smo apsolvirali Halikidiki, i nakon prvog i trećeg prsta, posetili drugi, Sitoniju.

Naravno, i tamo sam napravio par zarona.

Iskreno rečeno, nismo bili baš na samom poluostrvu, već na kontinentalnom delu, na putu između Sitonije i Atosa, oko 18 km udaljeno od Nikitija.

Pre letovanja sam proverio situaciju i video da u Nikitiju postoje tri ronilačka kluba. Više nego dovoljno, a i cene su niže u poređenju sa Kasandrom gde je izbor bio manji te samim tim i cene veće.

Odabrao sam Ocenic Diving Center, i rekao bih da nisam pogrešio.

Korektne cene, korektan kvalitet opreme i više nego ljubazni domaćini, Ilko i Ralica.

Ronio sam dva dana, po dva zarona.

Prvi dan naša destinacija je bila Kalogria beach. Opet mi se ponovila situacija od prošle godine, da na ronjenje idemo samo vođa ronjenja i ja.

Lepa peščana plaža, sa jednim mini ostrvcetom na recimo 50-tak metara od obale. Do ostrvceta, tih 50-tak, možda i malo više metara dubina max 2 m. Odlična plaža za porodice sa decom.

Oba zarona su bila na zidu kod ostrvceta, sa strane otvorenog mora. Ne posebno raznolik i živahan podvodni svet ali bilo je murina a videli smo i jednog odlično kamufliranog oktopoda. Žao mi je što mi se tada istrošila baterija na GoPro kameri pa je ostao nezabeležen.

Drugi dan smo išli malo dalje, u pravcu Vurvurua, do Bahia plaže.

Izdvojena plaža u samoj uvali. Ljudi vole ovu plažu. Ipak, na mene nije ostavila neki utisak. Sa dosta kamenja i puno ježeva ima mnogo boljih izbora, naročito na sitoniji.

Sa druge strane, kao lokacija za ronjenje sasvim ok. Krene se sa plaže do takozvanog zida. Dubina ide i preko 50-tak metara. Mi smo naravno ronili dosta pliće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.