Ronjenje na Kasandri, Grčka

Svaki odmor na moru iskoristim da napravim neki zaron. Ove godine letovali smo na Kasandri, prvom prstu Halkidikija, kod mesta Paliouri.

Ronillački klub Triton se nalazi u sklopu samog hotela gde smo odseli što je izbor učinilo više nego lakim. Deluju zaista profesionalno i imam utisak da su se potrudili da mi ronjenje učine što zabavnijim.

Dimitris, vlasnik, šef ili šta god da je, je u razgovoru samnom oktrio koliko i gde sam ronio i pitao šta bih voleo da vidim. Kako sam ovog puta bio zainteresovan da vidim što više morskog sveta, predložio mi je da lokacija bude Porto Valitsa. Osim što je blizu hotela, ima relativno bogat životinjski svet, ima još jedan fenomen zbog kojeg sam bez pogovora pristao. U pitanju je termoklina, odnosno područje u moru u kojem postoji izraziti temperaturni gradijent (promena temperature).

Sutradan, odradili smo dva zarona. Imao sam sreću da taj dan budem jedini ronilac te smo na zaron išli samo vođa ronjenja i ja. Vodja ronjenja i moj buddy tog dana je bio Jiotis Pagonakis. Fenomenalan lik. 

Prvi zaron je trajao 40 minuta i išli smo do dubine od 24m. Drugi je trajao 35 minuta i išli smo do dubine od 29 metara, što je inače najveća dubina na kojoj sam do sada ronio.

Osim raznih riba, susreli smo se sa okotopodom, videli murinu, poneku morsku zvezdu i videli i osetili fenomen termokline.

Ukoliko se nalazite na prvom prstu Halkidikija, volite da ronite, obavezno posetite Triton i tražite da ronite sa Jotisom. Ja vam mirna srca mogu preporučiti ronjenje u Porto Valitsi iako sam siguran da su i druga mesta u ovom delu grčke fenomenlna.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.