Projekat www.vrtici.com

Iako se po mojoj glavi redovno mota dosta ideja, hroničan nedostatak vremena za njihovu realizaciju je glavni razlog zašto su sve te misli i dalje na nivou ideje.

Ipak, jednu stvar sam rešio da realizujem. Ne samo rešio, već i realizovao. Ne baš onako kako sam planirao, ali bar nije više na nivou ideje.

U pitanju je sajt www.vrtici.com. Sajt predstavlja online katalog dečijih vrtića, igraonica i rođendaonica u Beogradu a u planu je pokrivanje i Novog sada i Niša.

Pokušaću da ispričam sve faze kroz koje smo prošli moj sajt i ja, od trenutka nastanka ideje pa do današnjeg dana.

Kako je sve počelo

Pre nekoliko meseci došlo je vreme da svoje dete pošaljem u vrtić. U potragu za odgovarajućim vrtićem krenuo sam preko interneta. Ono što je meni bilo potrebno u tom trenutku je sajt koji će mi za odgovarajuću lokaciju prikazati sve vrtiće koji se tu nalaze.

Primetio sam da da nema sajta koji je pre svega ažuran a uz to i liči na nešto pomoću koga bih mogao da pronađem vrtiće bar na niovu opštine.

Lampice u glavi kao posledica startapitisa su se upalile i odmah sam proverio kako ideja stoji na Google Keyword Tool-u. Sa nekoliko varijacija ključnih reči bilo je oko 20 000 pretraga na mesečnom nivou. Reklo bi se pristojno. Usledila je potraga za odgovarajućim domenom i kada sam video da je vrtici.com slobodan, dileme više nije bilo.

 Realizacija

Napraviti sam sajt je realno najlakši deo posla. Uzeo sam CMS koji koristim za većinu projekata koje radim za klijente, malo prepravio, napravio modul za obradu podataka o vrtićima i manje više to je to. Usput se setio da dodam i igraonice i rođendaonice pošto se ciljna grupa skoro pa identična.

Sve u svemu, sajt je bio gotov za 10-tak dana sa sve dizajnom. Sigurno najjednostavnija faza.

Na red je došlo punjenje sajta podacimo o vrtićima, igraonicama i rođendaonicama. Taj deo posla je obavila moja supruga. Skupljala je brojeve telefona, proveravala, uzimala podatke sa sajtova… Taj deo je trajao dve nedelje, radilo se skoro pa svaki dan ali po par sati, u zavisnosti od ostalih obaveza.

Online faza

Sajt je online od marta. Ipak, usled nedostatka vremena, u prvoj iteraciji nisu urađene neke funkcije koje sam planirao.U tom trenutku važnije mi je bilo da sajt ode online i da počnu da ga posećuju čika Google i ostali botovi jer je za sajt tog tipa veoma važno da bude dobro pozicioniram na stranicama pretrage.

Nažalost, od tada pa do danas, nije se mnogo toga desilo. Obeshrabruje činjenica da je preko kontakt forme podatke poslalo bar 15-tak vrtića za ovih nekoliko meseci. Na moj odgovor da mi dajem najjači marketing paket šest meseci poptuno besplatno nije odgovorio niko. Bukvalno niko.

Ipak, ne odustajem, ljude u Srbiji često treba malo i edukovati po pitanju prednosti koje mogu dobiti prisustvom na internetu. Činjenice govore sledeće:

  • relativno veliki procenat vrtića uopšte nema web sajt
  • jedan deo ima, ali po mom mišljenju bolje je da ih nema

Sa druge strane, sajt www.vrtici.com je u maju mesecu imao oko 4000 jedinstvenih posetilaca. To znači da je oko 4000 ljudi došlo na sajt i tražilo vrtić, igraonicu ili rođendaonicu za svoje dete.

Bilo kako bilo, faza koja sledi je prodaja. Definisao sam pakete i nakon kompletiranja svih funkcija koje sam planirao krećem u fazu prodaje, a o tome poseban članak kada dođe vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.