Finale Rolland Garos 2015

Kako otići na Roland Garros iz Srbije

Kako kako otići? Pa lepo. Kupiš karte za ulazak na teren/e , kupiš kartu za avion, rezervišeš hotel i to je to.
Generalno i jeste tako, ali ima puno stvari koje je korisno znati pre početka jedne takve avanture.

Prva, najbitnija a verovatno i najveća prepreka je sa kartama za sam turnir.
Karte se generalno kupuju isključivno na sajtu http://www.fft-tickets.com. Na samom sajtu piše kada je moguće kupiti karte, po kojoj ceni i koliko karata je moguće kupiti po jednom nalogu.

Za Roland Garros 2015 karte su mogle da se kupe 13. maja od 10h ujutru. Ja sam pre 10h kreirao naloge na FFT sajtu, spremio platne kartice (Intesine Visa internet i obicna kreditna Visa) i u 10:00 bio potpuno spreman.

Tačno u 10h “otvori” se sajt i meni piše da sam u prvih 10000 ljudi i da je potrebno da sačekam oko 30 minuta. Oko 10:40, dobio sam mogućnost da kupujem karte.

Kako sam ciljao polufinale i finale singla za muškarce, odabrao sam dve karte za finale i stavio u cart. Nakon odabira, karte se moraju platiti u roku od 15 minuta ili će ih sistem vratiti u dalju prodaju.

Srećan i spokojan, lagano krenem da popunjavam podatke za plaćanje karticom. Posle par minuta, nakon provere svih unetih podataka klikćem na dugme “Finalize” koje je poslednji korak prilikom kupovine i dobijam poruku da moje plaćanje nije moglo biti izvršeno. Pokušavam da platim ponovo, pa još jednom, pa još jednom, pa onda drugom karticom, pa onda nekoliko puta drugom karticom…. i svaki put dobijam poruku da moje plaćanje nije moglo biti izvršeno.

Kako sam karte jurio sa još jednim prijateljem, saznajem da i on ima istih problema i to sa karticama druge banke te zaključujemo da ovde problem nije do nas. On zove banku i dobija info da nije ni pokušano plaćanje od strane FFT sajta.

Šta god da je bio problem, taj dan nismo kupili karte na zvaničnom sajtu. Pokušao sam sa svim karticama koje imam, menjao karte, ali svaki put bez uspeha.

Smor, ali šta je tu je. Ostala je backup varijanta a to je VIAGOGO. Jedini način da neko regularno proda kartu koju ima a ne želi da je iskoristi je preko tog sajta. Karte se prodaju po ceni po kojoj su kupljene uz neki fee za Viagogo što na kraju  ispadne ok.

I tu sam se pripremio. Registrovao nalog, pridodao PayPal nalog, snimio podatke o kartici, a sve u cilju da delujem što je brže moguće.

Ipak, kako sedeti ceo dan na sajtu i čekati da se karte pojave nije baš produktivno sa stanovišta posla, reših da napravim malu skriptu koja će mi slati SMS svaki put kada se pojave karte koji mi odgovaraju.

Karte su počele da se pojavljuju, a ja (i prijatelj) smo u početku malo birali. Te hoćemo samo vezane karte, te hoćemo samo ovu tribinu, te samo ovu kategoriju…

Kako su dani prolazili, a to što smo mi hteli nikako da se pojavi, odlučili smo da se ne zezamo i da snizimo kriterijume za karte.

I konačno smo kupili karte. Sve koje smo hteli. Nisu sve karte bile na tribini koju smo hteli, nisu ni sve karte bile vezane, ali smo imali karte, što je na kraju bilo i najvažnije jer se približavao početak turnira.

Ovde imam i par saveta koji mnogo mogu da znače:

  • broj karata po nalogu je ograničen (npr: max 2 karte za polufinale i finale). Napravite više naloga i spremite više kartica ukoliko je to potrebno
  • ne birajte mnogo, naročito kad turnir krene, da ne ostanete bez karata
  • kada ispadne neko od favorita, dosta karata se pojavi odjednom. Budite spremni
  • sve karte nude dobru vidljivost ali se ipak trudite da nađete bar kategoriju II
  • na glavnom terenu PHILIPPE CHATRIER, Cochet je najlošija tribina, Lacoste najbolja u smislu položaja prema suncu. Moj favorit je ipak Borotra jer sunce bije u leđa a sa nje se gleda teren bočno

Sada kada imate karte, sve ostalo je dosta lakše.

Avio karte kupite što ranije, da prođete što jeftinije. Ove godine je moglo da se bira između Air Serbia i Wizz Air. Mi smo izabrali Air Serbiu, čije karte su dosta skuplje ali su nam termini letova odgovarali.

Kod hotela je druga priča. Moguće je naći jeftiniji smeštaj i za vreme trajanja turnira. Imajte na umu da je zgodno ako se hotel nalazi na trasi metroa broj 10 kako ne bi gubili dosta vremena na prevoz do samog kompleksa.

Kompleks se nalazi u Bulonjskoj šumi i do njega se najlakše stiže metrom, i to kao što rekoh brojem 10. Krenite 10-kom u pravcu Boulogne i izađite na stanici Port d’Auteuil. Odatle imate 10-tak minuta hoda do ulaza na terene. Sve je lepo označeno, tako da je skoro nemoguće pogrešiti.

Gde izaći iz metro stanice
Gde izaći iz metro stanice
Gde krenuti nakon izlaska iz metro stanice
Gde krenuti nakon izlaska iz metro stanice
Ulaz u kompleks
Ulaz u kompleks

Dodao bih i još par stvari koje vam mogu koristiti i koje je zgodno znati.

Turnir se igra u poslednjoj nedelji maja i prvoj nedelji juna. Imajte na umu da je obično dosta toplo, da ćete sedeti direktno na suncu te obavezno ponesite laganu garderobu, šešir i neku kremu za sunčanje.

Cene na turniru su, kao i u samom Parizu, prilično visoke. Voda 0.5l košta 4 evra, sladoled 5 evra, magnet sa grbom turnira 8 evra, promo majce od 30-55 evra.

Park prinčeva je u blizini. Ako imate vremena, i ako vas to interesuje, posetite ga.

Na kraju, da kažem i da je Nole izgubio od Stana Wawrinke u finalu, da mu Pariška publika nije bila naklonjena tokom trajanja turnira ali da je od te iste publike na kraju dobio zaista neverovatne ovacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.